lördag, augusti 11, 2012

Essets IPA 1 & 2

Idag har jag och farsan bryggt oss två stycken IPA. Båda baserade på två humlesorter och med en ganska linjär karaktär på given... Här följer ett utdrag ur hur QBrew tror att ölen blir. 

Essets IPA ETT
--------------
Brewer: Esset
Style: American IPA
Batch: 27.00 LPartial Mash

Characteristics
---------------
Recipe Gravity: 1.059 OG
Recipe Bitterness: 127 IBU
Recipe Color: 11° SRM
Estimated FG: 1.015
Alcohol by Volume: 5.7%
Alcohol by Weight: 4.5%

Ingredients
-----------
Crystal 40L                   0.25 kg, Grain, Mashed
Light malt extract            5.00 kg, Extract, Extract

Pacific Jade                  20.00 g, Whole, 60 minutes
Pacific Jade                  20.00 g, Whole, 50 minutes
Pacific Jade                  20.00 g, Whole, 40 minutes
Pacific Jade                  20.00 g, Whole, 30 minutes
Simcoe                        20.00 g, Whole, 20 minutes
Simcoe                        20.00 g, Whole, 15 minutes
Simcoe                        20.00 g, Whole, 10 minutes
Simcoe                        20.00 g, Whole, 5 minutes
Pacific Jade                  20.00 g, Whole, torrhumling

Simcoe                        20.00 g, Whole, torrhumling

American Ale yeast            1.00 unit, Yeast,
Irish Moss                    1.00 unit, Fining,

Notes
-----
Recipe Notes:


Pacific Jade:
Ny humlesort, framodlad av Nya Zeelands humleforskningsprogram och släppt 2004. Pacific Jade är en högalfasort som ger en mjuk beska tillsammans med en utomordentlig aromatisk profil. Karaktären beskrivs i termer av färsk citrus och krossad svartpeppar.

Simcoe:
En ny bittersort med bra arom. Används för sina aromatiska och speciellt för sina bittergivande egenskaper, beroende på låg cohumulonhalt.

Batch Notes:
OG: 65
FG: ?



Essets IPA TVÅ
--------------
Brewer: Esset
Style: American IPA
Batch: 27.00 LPartial Mash

Characteristics
---------------
Recipe Gravity: 1.059 OG
Recipe Bitterness: 111 IBU
Recipe Color: 11° SRM
Estimated FG: 1.015
Alcohol by Volume: 5.7%
Alcohol by Weight: 4.5%

Ingredients
-----------
Crystal 40L                   0.25 kg, Grain, Mashed
Light malt extract            5.00 kg, Extract, Extract

Chinook 13.3                  20.00 g, Whole, 60 minutes
Chinook 13.3                  20.00 g, Whole, 50 minutes
Chinook 13.3                  20.00 g, Whole, 40 minutes
Chinook 13.3                  20.00 g, Whole, 30 minutes
Centennial                    20.00 g, Whole, 20 minutes
Centennial                    20.00 g, Whole, 15 minutes
Centennial                    20.00 g, Whole, 10 minutes
Centennial                    20.00 g, Whole, 5 minutes
Chinook 13.3                  20.00 g, Whole, torrhumling
Centennial                    20.00 g, Whole, torrhumling

American Ale yeast            1.00 unit, Yeast,
Irish Moss                    1.00 unit, Fining,

Notes
-----
Recipe Notes:
Centennial:
Centennial kallas ibland "super-Cascade", eftersom aromen påminner om Cascade, men alfasyrahalten är betydligt högre.

Chinook:
Chinook är en amerikansk högalfasort, med mycket god arom.

Batch Notes:
OG: 65
FG: ?





Och så lite bilder:





Då är det bara att vänta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar